HJEM PRODUKSJONER JAN DALCHOW GWD PRODUCTION FILMCENTRALEN ENGLISH VOICEOVER KONTAKT

FREMRAGENDE TIMER (PRECIOUS MOMENTS)

Debatten rundt den seksuelle lavalderen er evig aktuell. Norges kanskje eneste virkelige  undergrunnsfilmskaper, Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen, har laget en kontroversiell kortfilm hvor han våger å utfordre det allmenne synet om at sex med mindreårige tenåringer alltid er et overgrep. ”Fremragende timer” er Krutzkoff Jacobsen første klassiske film. SE TRAILER!

PRISER

Filmen ble tatt ut til den prestisjefylte filmfestivalen, Berlin International Film Festival 2003. "Fremragende timer" deltok i Panorama-programmet og fikk årets Teddy Award for beste kortfilm. Filmen vant i april også prisen for beste kortfilm i Torino under den 18. ”Turin International Gay & Lesbian Film Festival”. Og nå sist i konkurranse med over hundre kortfilmer fra hele verden vant ”Fremragende timer” prisen for beste kortfilm under Tribeca Film Festival som for tiden regnes som en av USAs tyngste filmfestivaler (mer info se hjem).

De glade Teddy-vinnerne i Berlin; Frank Alvegg, Jan Dalchow, Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og Ivan Gasparini.(foto: Gorm K. Gaare). Klikk på bilde over for liten filmsnutt fra Berlin (8 Mb).

Filmfestivaler fra hele verden har invitert filmen til visning. Bl.a. festivaler i London, Toronto, Miami, Torino, Wien, Los Angeles, San Francisco og New York har satt den opp på programmet. I Italia og England vil filmen også turnere en rekke mindre byer og steder i løpet sommeren. I tilegg til festivalvisningene er det inngått avtale om videodistribusjon av ”Fremragende timer” i Tyskland. DVDen ”Kostbare Augenblicke” slippes i mai (www.salzgeber.de). DVDeen inneholder også kortfilmer av Frank Mosvold. Filmen vil også bli å finne på en DVD med norske kortfilmer som slippes i sommer.

“Fremragende timer” tar utgangspunkt i en sedelighetssak fra 1997, hvor en mann i trettiårene ble dømt for å ha hatt sex med en gutt som var 15 år. Filmen går dermed rett inn i debatten rundt den seksuelle lavalderen.

- Gutten hadde svart på en kontaktannonse mannen hadde satt inn, og de møttes for å ha sex. Helt frivillig, selvfølgelig, for begge parter. Interessant er det også å merke seg at gutten var 15 år og ti måneder. Eller for å si det på en annen måte; 56 dager for fersk! Jeg sier ikke at det som skjedde nødvendigvis bare var “fremragende”, men man kan jo lure på hvorfor det ble så mye styr av så lite, sier en engasjert Krutzkoff Jacobsen, som mener at en av kunstnerens viktigste oppgaver er å gå inn i de aller såreste rommene i mennesket og samfunnet.

I filmen møter vi Tord Vandvik Haugen som den unge gutten og Even Rasmussen som mannen. Vandvik Haugen har tidligere vært å se i NRKs ”Lekestue” og Rasmussen turnerte nylig med Agder teaters ”Mysterier” av Hamsun.

- Jeg trodde ikke jeg skulle tørre å ta en slik rolle som inkluderte full blottleggelse. I ettertid er jeg glad jeg tok utfordringen. Gjennom rollen flyttet jeg en grense som har gjort meg modigere og gitt meg en ny frihet som skuespiller. Filmens tema er i grunn ukomplisert, så lenge det er kjærlighet og enighet er det egentlig bare flott. Sier Even Rasmussen.

13 år første gangen
 
Henrik Andre Olsen, 25 år, tidligere leder av Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjørings ungdomsgruppe i Oslo, har sett ”Fremragende timer”. Han hadde selv sex lenge før han ble 16 år og er dermed kritisk til den seksuelle lavalderen.

-Jeg var 13 år første gang jeg hadde sex; han var 29. Jeg tok selv initiativet og ringte til en pratelinje fordi jeg hadde funnet ut at jeg var homo. Det var skummelt å tørre å møte ham, men jeg opplevde det bare som en positiv opplevelse, sier Olsen, som forteller at han var sammen med 29-åringen et par måneder.


 

(Foto: May B. Langhelle)

-Han var ingen kjempeforelskelse, men en av grunnene til at jeg kom ut tidlig som homse. Han hadde et stort kontaktnett og jeg ble dermed kjent med mange andre. Olsen forteller at han holdt kontakten med mannen i mange år etterpå.

-Ungdom i 13 til 15-årsalderen er veldig kåte og det er ganske naturlig å ha sex da. I hvert fall var det for meg. Olsen vet ikke om det er noen forskjell mellom gutter og jenter, men han mener at mange av guttene i klassen på ungdomsskolen gjerne kunne hatt et sexliv.

Keitete og konstruerte filmer
 
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen savner flere aktuelle filmer i Norge.
  - Det er mange dyktige filmskapere i Norge, men et stort flertall av filmene virker konstruerte. En får ofte følelsen av at de er kokt på spiker. Det er vanskelig å være bevisst sin samtid, men det går da faktisk an åprøve, sier Krutzkoff Jacobsen, som blant annet har skrevet flere kronikker om norsk film og det manglende innholdet.

- Jeg har sett flere hundre kortfilmer de siste årene, og mesteparten av det som har vært av norske spillefilmer, og må konstatere en ting; Hvordan er det mulig å lage så mye om så lite!  Enten er jeg helt på villspor, eller så er mange andre ute på viddene. Det virker som om mange av filmene fra Norge er laget i et helt annet land enn det jeg bor i, ja, i verste fall på en annen planet. De virker ”funnet på” og er ikke skrevet ut i fra et intenst, personlig fortellerbehov, men åpenbart laget fordi det er ”interessant og morsomt å lage film”, sier Krutzkoff Jacobsen.


 

Historien om Norge
 
I mars 2002 sendte Krutzkoff Jacobsen et brev til Norsk Filmfond, hvor han foreslo at det lages et eget opplegg for å få flere spillefilmer med tema fra samtids-Norge.
- Sett av penger slik at det lages to- tre garantert samtidsaktuelle spillefilmer i året. Prosjektet kan for eksempel hete “Historien om Norge”, og samtidig være et sted hvor debuterende regissører får prøvd seg. Han er klar over at det er vanskelig å ha et bevisst forhold til tidsånden, men mener at en kunstner har plikt å vite mest mulig om sin samtid og sitt samfunn.
 
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen har tidligere laget sju trashfilmer og en artfilm. Hans første film, ”Pudding”, regnes for å være landets første homse- og trashfilm. Få - om noen - filmskapere som ikke har laget spillefilm har vært like omtalt i media som han de siste årene.


 

Produksjon/ distribusjon
Regi: Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen
Produsent: Ivan Gasparini
Co-regi/ co-produsent: Jan Dalchow

16 minutter, 35mm, gwd production 2002
 
Olav (gutten): Tord Vandvik Haugen (”Lekestue”, NRK Drama / ”Summer Blues”, Kool Produktion)
Per (mannen): Even Rasmussen
Manus: Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og Jan Dalchow
Klipp: Jan Dalchow Foto: Frank Alvegg Lyd: Alexander Bellizia, Universal Sound Musikk: Tom Erik Ingvaldsen, Universal Sound
Produsert med tilskudd fra Norsk filmfond v/ Eva Færevaag.

Last ned full krediteringsliste i word-format (cast/ crew).

  
Festivals:
The Norwegian Film Institute, Contact person: Toril Simonsen
Phone: +47 22474500 Fax: +47 474597 E-mail: torils@nfi.no

Publicity stills for download (credit: May B. Langhelle):
POSTER PHOTO IN BED 01
IN BED 02 BEHIND THE SCENE

Other downloads:
FLYER
POSTER TRAILER

Tidligere vist på:
www.kortfilmfestivalen.no www.skeivefilmer.no

www.nordiskpanorama.org www.biff.no

Presse:
Dagbladet, 12 juni 02- ”Naturlig sex” ,14 januar 03- "For dårlig" og 16 februar 03- "Norsk Berlin-jubel" (PDF)
Agderposten, 12 juni 02- "Spiller på sex med mindreårige"
Nettavisen, 9 april 03 - "De Niro vil ha norsk kortfilm" Aftenposten- pris i NY NRK- pris i NY VG- pris i NY
 
Noen av Lars Daniels tidligere filmer kan du lese mer om på:
www.ektoplasma.no/nul

Webmaster: info@dalchowsverden.no